Losos je jedním z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin, které pomáhají ke zdravým vlasům a kůži, podporují funkci srdce a mozku, cév a brání vzniku srdečních chorob.


Suroviny (4 osoby)
500 g salátových brambor, 2 červené cibule, 80 ml zeleninového vývaru, špetka muškátu, 1/4 lžičky libečku, 2 lžíce octa, 2 lžíce řepkového oleje, sůl, pepř, 1/2 okurky, 1 krabička řeřichy, 200 g uzeného lososa.


Postup (Doba přípravy: asi 30 min.)
Neloupané, umyté brambory uvaříme v páře do měkka. Oloupeme je ještě teplé a nakrájíme je na tenké plátky. Oloupanou cibuli nasekáme na jemno.
Zeleninový vývar uvedeme do varu, okořeníme muškátem a libečkem.
Brambory přidáme do horkého zeleninového vývaru. Dochutíme octem, olejem a cibulí. Salát osolíme a popepříme a necháme odležet.
Okurek umyjeme, oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na drobné plátky. Řeřichu omyjeme a necháme okapat. Lososa nakrájíme na velké kousky.
Těsně před servírováním smícháme okurek s bramborovým salátem. Bramborový salát naporcujeme. Lososa položíme na salát a ozdobíme řeřichou.

 

Tip
Salát je ideální jako hlavní chod. Když jej necháme řádně odležet, je chutnější. Okurek a lososa přidáváme těsně před podáváním.


Modifikace
Tento recept na salát můžeme měnit podle chuti a obsahu ledničky. Lososa můžeme nahradit kousky pečených kuřecích prsíček, proužky libové vařené šunky, tuňákem z konzervy, ale také z rychle upečeným filé z tuňáka.


Výživná hodnota na porci
274 kcal, 17 g bílkovin, 15 g tuku, 17 g sacharidů

Předchozí recept

April 28, 2024 • 9:16PM

Další recept

April 28, 2024 • 9:27PM

Vhodné jako

z našich receptů

z našeho magazínu